Yoga

In de les beoefenen we de zonnegroet, yogahoudingen (asana’s), ademhalingsoefeningen (pranayama) en er is aandacht voor meditatie. Pranayama en meditatie hebben in verhouding een kleiner aandeel in de les dan de fysieke oefeningen. De opbouw en manier van lesgeven gaat met name volgens de leringen van Sri. Vijay Gopala van Yoga Gita*. Zijn leer omvat de yoga in zijn puurste vorm, geen yoga-stijl, maar de klassieke yoga. Yoga ‘beyond styles’. Het bewustzijn wordt opgebouwd door het helemaal aanwezig ZIJN in de oefeningen. En bovendien, door op deze manier yoga te beoefenen wordt het lichaam gezond en ontzettend sterk.

De yogahoudingen werden ooit bedacht ter verbetering van het zitten in meditatie. Om het lichaam gezonder te maken, sterker en leniger, vrij van spanningen. Yoga helpt je om bijvoorbeeld lang ingesleten patronen te herkennen en op te lossen. Door het oplossen van spanningen in het lichaam (door oefenen van asana’s), de adem (pranayama) en de geest (meditatie) wordt de weg naar de diepere lagen van je Zelf vrijgemaakt wat maakt dat je je meer verbonden voelt, meer tevreden bent, gelukkiger (zonder reden…).

De lessen zijn voor alle niveaus. Ik stem de precieze inhoud van de les doorgaans af op de deelnemers die er op dat moment zijn. Ik streef er naar dat iedereen op zijn eigen niveau zijn of haar oefeningen kan doen. En doordat de opbouw van de les redelijk vast is en de oefeningen regelmatig terugkomen hoop ik dat deelnemers thuis ook makkelijker hun mat eens uitrollen!

Yogamatten zijn niet aanwezig in het Borchkwartier in Eelderwolde. Deelnemers dienen daar hun eigen mat mee te nemen. Als je net nieuw bent of je komt voor een proefles kan ik een leenmat voor je meenemen. In de Verdieping in Eelde-Paterswolde en Bij Agnes zijn wel yogamatten aanwezig. Maar ook daar mag je uiteraard gewoon je eigen mat meenemen als je die hebt.

De yogalessen worden gegeven op:

Woensdag 19.30-20.45 uur in het Borchkwartier in Eelderwolde
Woensdag 20.45-22.00 uur in het Borchkwartier in Eelderwolde
Vrijdag 9.15-10.45 uur in De Verdieping in Paterswolde

Voor meer informatie over de lessen ga naar Lesrooster.

* Link naar website van Yoga Gita