Stoelyoga

De stoelyoga-lessen zijn voor ouderen bij wie zowel oefeningen op de grond als staande oefeningen niet meer (zo gemakkelijk) gaan. In elke les worden alle gewrichten op een rustige en aandachtige manier bewogen en er is veel aandacht voor de ademhaling. Meer het bewust zijn van de (natuurlijke) ademhaling dan het doen van ingewikkelde ademhalingsoefeningen. Net als in mijn reguliere yogalessen komen de elementen ‘asana’ (lichaamshouding), ‘pranayama’ (ademhalingstechnieken) en ‘meditatie’ (zitten in stilte/ met aandacht/ concentratie) aan bod. Bij de beoefening van yoga gaat het om de manier waarop je een beweging uitvoert, of in een yogahouding bent, niet hoe ver je kunt buigen of hoe lenig je bent. Je bent met volle aandacht bezig, in het nu. Je voelt wat je aan het doen bent en wat er gebeurt. En ook al heeft het lichaam meer beperkingen dan het vroeger had, je kunt leren om te bewegen binnen de eigen grenzen en mogelijkheden. Yoga gaat over het leren kennen van je zelf. Over een bewustzijn dat verder gaat dan het lichaam, de adem en de geest. En misschien dat na een tijdje het slapen beter gaat, of dat het lichaam soepeler aanvoelt, er minder neiging is tot piekeren of dat je beter kunt accepteren wat onveranderbaar is.

In november 2015 ben ik begonnen met het geven van stoelyoga in het Else van der Laanhuis (in de ruimte ‘t Olle Stee). Vóór de start van de lessen rondde ik de specialisatie opleiding ‘Yoga voor ouderen’ af, bij Samsara te Weesp.

Vanaf september 2018 zijn we met de lessen (een straatje verderop) verhuisd naar Buurthuis West-End, Kooiweg in Eelde.

De lessen worden steeds in lesblokken van 5 lessen aangeboden. Anders dan bij de andere lessen houd ik hier niet de schoolvakanties aan. In principe gaan de lessen steeds door behalve in de zomermaanden juli en augustus en op feestdagen. De les is op maandagmiddag van 15.00-16.00 uur. Voor informatie over kosten ga naar Lesrooster.