Hilde Siebesma

Ik was een beweeglijk kind en hield van turnen, dansen, kunstjes doen, klimmen en klauteren. Ik heb altijd veel aan sport gedaan. Met name verschillende dansvormen en aan sportschool verwante lessen. In 2002 behaalde ik mijn ‘aerobics intructor’-papiertje en begon ik met lesgeven. Toen ik in 2004 ook Body Balance ging geven op de sportschool werd dat meteen mijn meest favoriete les. Er zaten o.a. elementen van yoga in. Het aandachtige en rustige bewegen had een bijzonder prettige uitwerking op mijn best wel onrustige mind. En zo werd mijn interesse in het onderwerp ‘yoga’ gewekt.

In 2011 rondde ik de vierjarige docentenopleiding af aan de Yoga Academie Nederland te Amsterdam en begon ik tijdens de opleiding al met lesgeven. Eigenlijk was ik in het begin van de opleiding niet echt van plan om yogales te gaan geven. Ik had een vaste baan als diëtist in het ziekenhuis en deed de opleiding vooral voor mijn eigen ontwikkeling en plezier. Maar toen ik door kreeg hoe groot de transformerende werking van yogabeoefening kon zijn (in positieve zin uiteraard) besloot ik toch te gaan lesgeven. Toen ik kinderen kreeg ben ik mij alleen op de yoga gaan richten.

Van 2011-2021 heb ik lesgegeven in het Borchkwartier in Eelderwolde. Deze groepen, die ik destijds ben gestart zijn er nog steeds, maar onder begeleiding nu van een fijne collega. Snel kwam ook de les in Eelde-Paterswolde er bij. Dit is de les die ik nu nog steeds geef, in het gebouw de Notenkraker. Ook gaf en inmiddels weer ‘geef’, ik les bij mijn vriendin en collega Yorah (Studio YORAH) in het centrum van Groningen. Ik gaf de les ‘Stoelyoga voor ouderen’ voor een aantal jaar vanaf  2015. Dit stopte toen Corona kwam opzetten, maar heb dit ook met heel veel plezier gedaan.

Erg dankbaar ben ik voor de ontmoeting op het Yogafestival Terschelling 2016, met de Indiase leraar Sri. Vijay Gopala van Yoga Gita. Opgegroeid als kind van een yogi en een studie aan de universiteit van Bangalore in Yoga en Filosofie, heeft hij een compleet pakket yoga-kennis tot zijn beschikking die hij ook nog eens heel toegankelijk en begrijpelijk kan overbrengen. Iemand die de klassieke yoga kan overbrengen, yoga zonder invloed van wat voor stijl dan ook, was precies wat ik zocht. Met alle commerciële vormen van yoga die hier in Nederland gegeven worden, zag ik door de bomen het bos niet meer. Vijay Gopala bracht en brengt, meer verdieping in mijn eigen oefening en in mijn kennis van de yogafilosofie en -beoefening. Ik volgde de 200 uur ‘Yoga Teacher Training Course’ bij Yoga Gita. En daarna vaker delen van andere teacher trainingen, losse workshops en retreats begeleid door Vijay.

Eerdere fijne docenten die ook mijn lesgeven hebben gevormd en die ik graag wil noemen zijn Koos Zondervan (Kashmiryoga) en Gerold Guthman.

In 2019 begon ik met de opleiding Thai Dee voor Thaise yogamassage. Ik maakte kennis met deze vorm van masseren tijdens een yogaweek op Kreta. Het was zó prettig dat het me jaren is bijgebleven en niet meer heeft losgelaten. Tot ik de ruimte had, of de ruimte en tijd kon vrijmaken om de opleiding te gaan volgen. Inmiddels ben ik afgestudeerd als Thaise yogamassage therapeut. En mag ik dit bijzonder mooie beroep gaan uitoefenen en toevoegen aan mijn kleine onderneming.

Namasté,

Hilde (augustus 2022)